Mtv Cinematic Present(er)s: Februari

15 02 2008


Cinematic, Movies & More. Iedere maand heeft MTV Cinematic een thema waar de programmering op wordt afgestemd. Dat kan een genre zijn (gangster of blaxpoitation) een acteur of een filmfestival. Het thema van de CineMatic februari is ‘Thrillers’. Iedere film wordt ingeleid door filmkenner Rik Herder.
Vier films staan deze maand in de MTV filmladder met als thema ‘Thriller’: Shiner, Bullet Boy, The Pleasure Drivers en als laatste Piggy Banks geregisseerd door Morgan J. Freeman. De ‘More’ bij CineMatic, Movies & More, staat voor documentaires, series, , animatie en achtergrondinformatie. Rik Herder introduceert iedere film met leuke anecdotes, achtergrondinformatie en wat de kritieken waren wanneer de film uit kwam.

Rik Herder

Rik Herder studeerde aan de universiteit van Amsterdam Nieuwste geschiedenis en Film- en televisiewetenschap. Sinds 2003 is Rik onder andere werkzaam voor De Filmkrant, waar hij auteur en eindredacteur van de DVD pagina’s is. Eveneens sinds 2003, staan ook VARA TV Magazine en Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, op de CV van Rik. Alsof dat nog niet genoeg is organiseert deze 33-jarige filmkenner iedere maand een filmavond, waar hij zijn nieuwste filmontdekkingen aan het publiek toont. Dat dit niet de commerciële films zijn moge duidelijk zijn, want volgens Rik: ,,Films die de bioscoop bereiken vormen slechts het topje van wat er wereldwijd gemaakt wordt. Ik heb er veel plezier in de wereld van de film voor mensen groter te maken dan alleen de blockbuster titels.”

Zondag 3 februari- Shiner (John Irvin, 2000)

De eerste film waarmee Cinematic van start gaat op 3 februari is Shiner. Deze spannende thriller gaat over Billy ‘Shiner’ Simpson (Michael Caine). Zijn zoon, een veelbelovende boxer, wordt vermoord en hij doet er alles aan om de dader te pakken. Billy ‘Shiner’ (‘blauw oog’) Simpson is een meedogenloze bokspromoter uit de Londense onderwereld. De film volgt Simpson op de dag waarop zijn boksende zoon, bijgenaamd Golden Boy, een titelgevecht speelt tegen een Amerikaanse tegenstander. Deze cruciale wedstrijd in de top van de bokssport is de kroon op Simpsons vuile werk. Jarenlang vergaarde hij zijn fortuin in de wereld van illegale bokspartijen, een fortuin dat hij nu, zeer tegen de zin van zijn bitchy dochter, heeft ingezet op zijn zoon. Natuurlijk pakt het allemaal rampzalig uit voor Simpson.

Zondag 10 februari- Bullet Boy (Saul Dibb, 2004)

Op 10 februari wordt de bekroonde film Bullet Boy (onder andere British Independent Film Award voor ‘most promising newcomer’) uitgezonden. Nu eens geen arme Cockney-sprekende arbeidersgezinnen, maar een verhaal over de Londense suburb ‘Hackney’ die wordt bevolkt door immigrantenfamilies zonder geld, werk of toekomst. De achttienjarige Ricky (Ashley Walters alias Asher D van So Solid Crew) is net vrijgelaten uit de jeugdgevangenis en moet zijn uiterste best doen om niet meteen weer terug te keren. Het straatleven dwingt Ricky in een maalstroom van familieproblemen, vriendendiensten en wraakacties. De problematiek van de ghetto’s is dan misschien een uitgekauwd onderwerp, maar in Bullet Boy wordt deze op een eerlijke en vooral realistische manier in beeld gebracht. Debuterend filmregisseur Saul Dibb heeft een naam opgebouwd met het maken van documentaires. Resultaat, mede dankzij co-scenarist en ex-Hackneybewoonster Catherine Johnson: een natuurgetrouwe weergave van the hood, echte Hackneys als figuranten en echte huizen als filmset. En natuurlijk helpt het dat hoofdrolspeler Ashley Walters in het echte leven zelf ook een tijdje achter de tralies heeft gezeten.

Zondag 17 februari- The Pleasure Drivers (Andrzej Sekula, 2005)

Op 17 februari wordt de film The Pleasure Drivers uitgezonden waarin verschillende bijzondere personen worden gevolgd. De psycholoog Bill Plummer kan realiteit en fictie niet meer onderscheiden, Daphne een ‘voormalig’ crackverslaafde ontvoert een rijke woordvoerder van een sekte en de wrede lesbienne Marcy zet alles op alles om de kidnapper te vinden. Deze misdaadthriller speelt zich af in de gevaarlijke achterbuurten van Los Angeles. De film bevat drie afzonderlijke verhaallijnen, waarin de levens van de verschillende karakters centraal staan. Het verhaal beweegt zich heen en weer tussen de drie verschillende werelden van de hoofdpersonen, waarvan de karakters, zonder het te weten, uiteindelijk sterk met elkaar verbonden zijn.

Zondag 27 februari- Piggy Banks (Morgan J. Freeman, 2004)

De laatste film van de thriller-maand is Piggy Banks. Morgan J. Freeman heeft deze film subliem geregisseerd en laat het leven zien van twee broers die zijn getraind om te moorden. ‘Piggy Banks’ is een donkere film over een disfunctionele familie. Als de twee broers John (Jake Muxworthy- ‘24’) en Michael (Gabriel Mann- ‘Bourne Supremacy’) voor ze in de puberteit terecht komen hun moeder verliezen keert hun vader (Tom Sizemore) weer terug om – af en toe – voor zijn kroost te zorgen. Zijn opvoedmethodes zijn op zijn zachtst gezegd nogal onconventioneel, hij haalt de kinderen van school en leert ze dat je nooit voldoende lederen riemen kunt hebben om te vechten. Al snel komen de jongens er achter dat hun vader moordt voor geld. Hij is echter geen huurmoordenaar, maar kiest zijn slachtoffers op eigen houtje. Met hun vaders ‘wijze lessen’ gaan de broers zelf op pad, waarbij ze hun slachtoffers niet anders zien dan levende spaarvarkentjes (Piggy Banks). Als één van de broers in contact komt met zijn halfzus en zich begint af te vragen wat het doel is van zijn bestaan, worden de zaken ingewikkeld…

Cinematic, Movies & More is vanaf zondag 3 februari 2008 wekelijks om 22.00 uur te zien bij MTV.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: