Het Tv Moment Van Het Jaar Bestaat Niet

17 01 2008


Tsja, Het TV-moment van het jaar. De televisiemomenten die genomineerd waren door kijkers (via de VARA-website) voor het televisie-moment van het jaar, werden in de uitzending van zaterdagavond, waarin de beslissing zou vallen welk moment hét moment was geweest, nog eens ingekort tot momenten van momenten.
Je zag eigenlijk net niks, maar kreeg een festival van ongein, BN’ers-gedoe, geschreeuw en lawaai, flauwekul, vérgaande intimiteiten en platvloersheid te zien. Precies dat waar je je tegen probeert te verzetten als televisiekijker, dat werd nu feestelijk met veel extra herrie en extra ongein anderhalf uur lang bij wijze van neusje van de zalm op het scherm gebracht.
De ouders die het goed hadden gevonden dat de cameraploeg die toevallig tóch in Helvoirt aan het filmen was, ook het sterven van hun zoon zou filmen (mede op aandringen van die zoon zelf, die had gezegd dat zijn ouders niet zo handig waren met de camera en dat ze zó tenminste een herinnering zouden hebben), zaten nu naast Georgina Verbaan die in Ranking the stars luchtigweg beweerd had een heel huis als impulsaankoop gekocht te hebben.
Presentator Matthijs van Nieuwkerk vond het duidelijk ook wat ongemakkelijk en herhaalde een paar keer dat er ‘vele momenten en sferen’ aan de orde kwamen. Dat was ook zo, en hoewel de winnende ‘momenten’ alle twee over échte dingen gingen – De grote donorshow eindigde gelijk met Hans Teeuwen ondervraagd door de meisjes van Halal – bleef de overheersende indruk één van grandioze oppervlakkigheid.
Komt vast door het spelelement en door het krankzinnige tempo. Een (On?)verdiende tweede plek is weggelegd voor Jochem Myjer. Hij imiteerde BN’ers in het programma “De Mike & Thomas show”. Ook een hilarische happening dit jaar was de doedelzakspeler bij “Nederland te koop”. De doedelzak speler haalt de 4de plaats. Het was veel meer de moeite waard geweest als er in plaats van bijna alle mogelijke tv-momenten van het afgelopen jaar op te halen, meer tijd was genomen voor minder keuzes. Dan had je de context van de fragmenten kunnen zien, dan had er echt over gesproken kunnen worden, dan was het misschien wel een geweldig programma geweest.
En nu dus niet.
Wat er ook door gedemonstreerd werd, is hoe de ‘moment’-gedachte het beeld vertekent. Als er één programma populair is, is het wel Boer zoekt vrouw, maar een willekeurig moment daaruit komt natuurlijk nooit in de top tien, want het gaat helemaal niet om momenten. Het gaat om het geheel. Gisteravond hebben weer meer mensen dan ooit gekeken, drie komma zeven miljoen, en die kijken niet op zoek naar het moment dat boerin Agnes haar ovenschotel op tafel zet. Op zoek naar wat dan wél? Dat wil de KRO/RKK zelf ook wel graag weten en in Kruispunt trok Leo Fijen naar het platteland om daar het geheim van het succes van het boerenprogramma te ontraadselen. Hij sprak met boeren en met iemand die de landschapsbeleving onderzocht, hij bracht een spirituele dimensie in, hij vroeg of het boerenleven niet te veel geromantiseerd werd, hij staarde naar grote lege omgeploegde akkers – maar het geheim bleef intact.
Het is iets in de combinatie waarschijnlijk, de combinatie van platteland, oprechte behoefte aan liefde zowel van de kant van de boeren als van de vrouwen, en de onechtheid, het spelelement, door de druk op de boeren om vrouwen weg te sturen voor ze ze goed hebben leren kennen. Echt en gestileerd tegelijk. Zoiets.
Heel wat minder mensen keken naar Over mijn lijk, en de programmanaam is ook niet bepaald uitnodigend, maar daar zit wel heel wat meer echtheid in dan in menig tv-moment. Presentator Patrick Lodiers bezoekt jonge mensen die een dodelijke ziekte hebben en dat is nu eens niet klef of veel te intiem maar juist door de nuchterheid heel aangrijpend.
De 33-jarige met een hersentumor die zijn eigen doodskist al vast beschildert met vrolijke figuurtjes, ‘happy heads’, zodat de mensen straks iets opwekkends hebben om naar te kijken.
De jonge vrouw, kankerpatiënte, die zegt dat het vaak zo is dat als er iets gebeurt „dan is het als een tak die je in het water kunt zetten en die gaat dan weer wortelen”. Maar zij is, zegt ze, een bloem in een vaas, „die gaat nooit meer wortelen”. Het afscheidsconcert “Adieu BZN” van uiteraard BZN maakte ook een grote impact op mensen in heel Nederland. Na afloop werden de traantjes hevig losgelaten. Een niet genomineerd maar hilarisch Tv-moment was Ruben v/d Meer bij de Lama’s. Guus Meeuwis zong een lied, en hij moest daar een “doventolk” bij doen. Nog even snel twee grappige nominaties: De getallen bruiloft en Gordon en Joling als bruidjes. Deze wilden we U niet ontgaan. Kortom, het Tv-Moment van het jaar bestaat niet…

Bronnen – Vara – Nrc Handelsblad

wwtop.png

Tv Moment Van Het Jaar – Impulsaankoop

Kijk: Dailymotion 

Tv Moment Van Het Jaar – Donorshow

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Bimbo’s en Boerka’s

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Imiteren

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Bruidjes

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Afscheid BZN

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Bruiloft

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Boer zoekt vrouw

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Doventolk

Kijk: Dailymotion

Tv Moment Van Het Jaar – Doedelzak 

Kijk: Dailymotion

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: