Nos Headlines Jaaroverzicht 2oo7

30 12 2007


Het jaar is voorbij gevlogen; er was nieuws genoeg in 2007. Van geweld op school tot Bokito, van Uruzgan tot Ondiep. NOS Headlines blikt terug op 10 nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar die wij heftig, leuk of opvallend vonden. De lijst is samengesteld met hulp van de luisteraars van FunX. Lees en luister hier naar onze nieuwstoppers van 2007. Was dit ook jouw nieuws van het jaar, of waren er nog andere dingen? Laat het ons weten in de reacties!

Luister ook op 31 december van 18 tot 20 uur naar 3FM voor het jaaroverzicht van NOS Headlines: een mix van muziek en nieuws in ‘Zappen door 2007’.

Schoolgeweld in Nederland, Finland en de VS
Twee bizarre schoolmoorden en een serie steekpartijen, Nederland wordt in 2007 opgeschrikt door schoolgeweld. In april komt Gerd Nan van Wijk om het leven in Alkmaar. Hij wordt tijdens een ruzie op het schoolplein zo hard geslagen dat hij het niet overleeft. De achttienjarige dader gaat een jaar de jeugdgevangenis in.
In oktober is Amsterdam in rep en roer als er op een middelbare school een jongen wordt neergestoken. De zestienjarige scholier overleeft dit niet. De veertienjarige dader is opgepakt.
Begin dit jaar vindt op de Amerikaanse school Virginia Tech een bloedbad plaats. Een scholier schiet 33 mensen dood en pleegt erna zelfmoord. In november pleegt een Finse scholier een soortgelijke meervoudige moord. Op een high school in Finland vermoordt hij acht mensen, waaronder een rector. Hij pleegt erna zelfmoord.

Het jaar van de aap
Bokito wordt in 2007 de bekendste gorilla van Nederland. In mei ontsnapt het dier uit z’n buitenverblijf in de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. De zilverrug springt over de gracht en de omheining en valt vier mensen aan. Hij heeft het vooral voorzien op één vrouw: Yvonne de Horde. Ze wordt door de aap weggesleurd en moet met bijtwonden en botbreuken naar het ziekenhuis. Achteraf blijkt het slachtoffer een goede bekende van de gorilla. Ze bezoekt hem regelmatig en maakt contact met hem door het glas. Apenkenners denken dat Bokito haar graag in z’n harem wilde hebben. Dat 2007 het jaar van Bokito is blijkt ook wel uit de keuze van Het woord van 2007: Bokitoproof.

Willem Holleeder moet de bak in
Topcrimineel Willem Holleeder krijgt in december negen jaar cel, met aftrek van voorarrest. De rechter oordeelt dat hij schuldig is aan het afpersen van vastgoedhandelaren als Kees Houtman en Willem Endstra, het leiden van een criminele organisatie, het witwassen van geld en mishandeling. De officier van justitie had 12 jaar cel geëist voor Holleeder. Holleeder gaat in hoger beroep tegen het vonnis. De rechtzaak is dé zaak van het jaar en bestaat uit één grote reeks van opvallende gebeurtenissen. Zo wordt de rechtbank bestookt met granaten, gaat Holleeder in hongerstaking, wordt het proces uitgesteld omdat Holleeder een hartoperatie nodig heeft en worden slachtoffers en getuigen dood aangetroffen.

Onrustig jaar in Uruzgan
Acht Nederlandse doden én verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan; de Nederlandse missie duikt dit jaar op in veel nieuwsbulletins. In 2007 vallen er acht dodelijke slachtoffers aan Nederlandse zijde. Toch wordt de missie verlengd, omdat het Nederlandse opbouwwerk volgens de regering nog lang niet klaar is. Ook dringt de NAVO er sterk op aan dat Nederland blijft. De troepen vertrekken dus pas in 2010 uit de Afghaanse provincie.

Bloedstollend spannend voetbal
Het slot van de eredivisie voetbal is dit jaar bloedstollend spannend. Maar liefst drie clubs hebben kans om landskampioen te worden en tot op het laatste moment is onduidelijk wie er met de eredivisieschaal naar huis gaat. Uiteindelijk wordt het groot feest in Eindhoven als PSV, de club met de minste punten van de drie kanshebbers, landskampioen wordt. AZ en Ajax hebben het nakijken.

Rita stapt uit de VVD
Net als vorig jaar, houdt Rita Verdonk de politieke gemoederen in 2007 flink bezig. Partijleider Mark Rutte is het zat dat uitspraken van Verdonk tot problemen leiden en de VVD zet haar uit de partij. Daarna blijft ze voor de VVD in de Tweede Kamer zitten, tot ergernis van het partijbestuur. Deze geeft haar uiteindelijk een keuze: of haar Kamerzetel afstaan, of het lidmaatschap van de partij opzeggen. IJzeren Rita kiest uiteindelijk voor het laatste en start met Trots op Nederland. Sommige leden van de VVD zijn het niet eens met het dumpen van Verdonk en uiten kritiek.

Scholieren staken massaal
Half november start het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) de actie Stop1040 tegen de 1040-urennorm voor scholieren. Het LAKS roept scholieren door het hele land op om in actie te komen tegen de urennorm. De scholen proberen lege uurtjes op te vullen met, volgens LAKS, nutteloze activiteiten om aan de norm te komen. De acties lopen echter eind november uit de hand als scholieren massaal de straat op gaan om te demonsteren.
Op vrijdag 30 november komen de actievoerende scholieren bij elkaar op het Museumplein in Amsterdam om te demonstreren. Het protest verloopt redelijk rustig en is meteen het, voorlopige, einde van de scholierenstakingen.

Onrustig ondiep
De politie pakt tientallen mensen op, jongeren gooien ruiten in en een voormalig politiebureau raakt zwaar beschadigd door brandstichting. Begin maart is het behoorlijk onrustig in de Utrechtse wijk Ondiep. Uit angst voor nog meer rellen wordt de hele wijk zelfs afgesloten; alleen bewoners mogen erin en eruit. De reden voor de onrust is een incident, waarbij een 54-jarige buurtbewoner overlijdt door een politiekogel. De man zou twee agenten met een mes hebben bedreigd, waarop één van hen de Utrechter neerschiet.

Superstorm en Live Earth
Het klimaat is hét onderwerp van discussie dit jaar. De klimaatfilm van Al Gore uit 2006 is drijvende kracht achter de aandacht voor het klimaat en de media-aandacht zorgt voor grote bekendheid van het probleem. Op 7 juli 2007 wordt concertreeks Live Earth gehouden. Een scala aan artiesten treedt op tijdens zeven concerten in wereldsteden. En we hebben in 2007 een levendig voorbeeld van heftig weer, wat door klimaatverandering zou worden veroorzaakt. In januari raast een heftige storm over Nederland waardoor duizenden mensen stranden en er vijf doden vallen.

Tour de dope
De Tour de France is dit jaar omringd door schandalen. De man om wie het allemaal draait, Michael Rasmussen, wordt midden in de tour uit de race gehaald. En dat terwijl hij in de gele trui rijdt en de tour kan winnen. Al snel blijkt dat er onduidelijkheid is over dopingcontroles van Rasmussen: hij is niet eerlijk geweest over waar hij trainde en is mogelijk zo controles ontlopen. Of hij daadwerkelijk doping gebruikte is nooit duidelijk geworden. Maar Rasmussen is niet alleen; dit jaar verschijnen er opvallend veel (oud)-renners met een dopingbekentenis op tv.

Bronnen – Nos Headlines

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: